Είμαι σίγουρος πως η τελευταία περίοδος είναι μία από τις χειρότερες που διανύουμε στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μας συμβαίνουν πράγματα πρωτόγνωρα, απίστευτα και καταστάσεις που φαινομενικά νομίζουμε πως δεν μπορούμε να επηρεάσουμε σχεδόν με κανέναν τρόπο. Αυτό όμως το οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε με σημαντικότατο τρόπο είναι το πως θα ζήσουμε τη ζωή μας στον απόηχο αυτών των γεγονότων.

Οι περιστασεισ δεν κανουν τον ανθρωπο – απλωσ αποκαλυπτουν τον πραγματικο του εαυτο- επικτητοσ

Όπως παρατηρεί ο επίκτητος, το ποιος είσαι δεν βρίσκεται στις περιστάσεις αλλά στον τρόπο που αντιδράς σε αυτές.

Όταν μας συμβαίνει ένα άσχημο περιστατικό (απώλεια δουλειάς, πρόβλημα υγείας, απώλεια προσώπου κτλ) έχουμε όλοι μας την τάση να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού.

Ρίχνουμε το φταίξιμο στην τύχη μας, σε άλλους ανθρώπους, σε εξωτερικές επιρροές, στους γονείς μας, στην παιδική μας ηλικία κτλ.

Ένας άνθρωπος που πραγματικά επιθυμεί να εξελιχθεί δεν μπορεί να παίζει ακατάπαυστα ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών. Δε λέω είναι ανθρώπινο να το κάνεις ιδιαίτερα μπροστά σε καταστάσεις που νιώθεις πως δεν είναι στον έλεγχο σου. Ένας δυνατός όμως χαρακτήρας έχει πρώτα αποδεχτεί πως στη ζωή ίσως συμβούν πράγματα που δεν μπορεί να επηρεάσει αλλά παράλληλα αναγνωρίζει πως είναι 100 % υπεύθυνος για το πως θα ζήσει τη ζωή του αφότου τα γεγονότα αυτά λάβουν χώρα.

Οι προκλήσεις και τα εμπόδια στη ζωή είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πολλές φορές η ζωή θα σου δώσει το πιο δυνατό χαστούκι και θα σε γκρεμίσει κάτω από εκεί που δεν το περιμένεις. Το πρόβλημα δεν είναι να πέσεις κάτω. Το πρόβλημα είναι να παραμείνεις κάτω.Το θέμα είναι να έχεις τη θέληση και να είσαι πρόθυμος να δεις τις δυσκολίες της ζωής σαν ευκαιρίες εξέλιξης. Η ζωή είναι μια αρένα όπου πρέπει να δώσε κανείς μάχη για να επιβιώσες.

Από τη στιγμή που αναπνέεις  αυτό σημαίνει πως η ζωή πιστεύει ακόμα σε σένα.

Το πιο γενναίο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάς κατάματα όλες τις προκλήσεις και όλες τις δυσκολίες που σου παρουσιάζονται. Γιατί όλα τα προβλήματα είναι πληγές που όταν επουλωθούν θα σε κάνουν πιο δυνατό και πιο ανθεκτικό. Τα εμπόδια που προκύπτουν είναι ουλές που θα σου θυμίζουν τα μαθήματα που πήρες από το κάθε ένα ξεχωριστά. Είναι εχθροί ορατοί και αόρατοι που νίκησες, είναι βουνά που σκαρφάλωσες.

Όταν έχεις αυτή τη νοοτροπία απέναντι στις κακές περιπέτειες που σου συμβαίνουν κατευθείαν αλλάζει η στάση σου απέναντι στα προβλήματα και δημιουργείς μία πιο δυναμική ενέργεια απέναντι στις προκλητικές καταστάσεις της ζωής.

Υπό τη νέα αυτή προοπτική γίνεσαι πρόθυμος να ανακαλύψεις την κρυμμένη τύχη πίσω από κάθε ατυχία, το κρυφό μήνυμα πίσω από κάθε δυστυχία. Η ζωή συνεχίζεται και δε θα σταματήσει εξαιτίας της σύγχυσης ή του φόβου σας. Θα συνεχίσει το δρόμο της με ή χωρίς εσάς. Το αν θα παίζετε ενεργό ρόλο ή θα παριστάνετε το θύμα των περιστάσεων είναι καθαρά δική σας επιλογή.

όπου η θεληση ειναι μεγαλη, οι δυσκολιες ειναι ανυπερβλητεσ.

Δεν έχει σημασία τι δυσκολία αντιμετωπίζετε και ποιο εμπόδιο προσπαθείτε να ξεπεράσετε. Αν είστε έτοιμοι να μπείτε σε αυτή την δυναμική κατάσταση που αναφέραμε, τότε ανοίγετε την πόρτα για να κάνετε την προσπάθεια και όλα τα βήματα που χρειάζεται για να υπερπηδήστε τα εμπόδια και να δημιουργήσετε στη ζωή σας την πρόοδο και την θετική εξέλιξη που ζητάτε.

Το ποιο ωραίο πράγμα που μπορεί να συμβεί μέσα από μια αρνητική κατάσταση είναι όταν την κοιτάς κατάματα, την αποδέχεσαι και αναγκάζεις τον εαυτό σου να επανεκτιμήσει και να ξανα βρει το δρόμο του την ‘ωρα που η ζωή ρίχνει ομίχλη και εμπόδια στο μονοπάτι.

Είστε πρόθυμοι να βγείτε νικητές μέσα από τις δυσκολίες που σας έχουν παρουσιαστεί? Έχετε τη θέληση να αναλάβετε την ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη ζωή και να βγείτε πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πιο καλλιεργημένοι άνθρωποι μέσα από τις προκλήσεις της ζωής? Είστε έτοιμοι να δείτε τα χτυπήματα της καθημερινότητας ως ευκαιρία να γίνεται καλύτεροι άνθρωποι και να εξελιχθείτε ως ανθρώπινα όντα?

Αν ναι τότε είστε στο σωστό δρόμο..

Με αγάπη, @mentorasepitixias

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here